ATC Bloemenlust
 
Aalsmeerse Tafeltennis  Club

Geschiedenis

50 JAAR A.T.C. BLOEMENLUST
Geschreven door: Daan Offerman †, de voorzitter van het eerste uur ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum in 1999

Hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal! Als ik nog terugdenk aan 50 jaar geleden, dan is er toch wel wat veranderd, maar niet ten ongunste en de tafeltennisclub bestaat nog steeds!
Ik weet nog goed, dat wij -en hiermee bedoel ik Jaap Jongkind, Ab en Daan Offerman- in 1948 begonnen zijn met tafeltennissen op een eigen gemaakte tafeltennistafel van boardplaat in een bloemenschuur aan de Uiterweg. Eind 1948 gingen deze drie heren (± 18 tot 25 jaar) met een bakfiets naar het veilinggebouw Bloemenlust, waar we in "De Puist" -een klein zijzaaltje- onze sport mochten beoefenen.


Op 9 februari 1949 werd de Aalsmeerse Tafeltennis Club officieel opgericht met een tiental leden, die zich inmiddels na oproepen in de plaatselijke pers hadden gemeld. Het werd een heerlijke tijd met een steeds groeiend aantal leden, waaronder ook dames en jeugd, die allemaal enorm enthousiast waren.

Met de in de competitie spelende dames- en herenteams werden geweldige resultaten behaald. Wij namen als club aan diverse toernooien deel, onder andere aan het "Aardbeien-toernooi" bij "De Treffers" in Roelofarendsveen en vaak met veel succes. Een hoogtepunt in de eerste jaren van het bestaan was bijvoorbeeld een demonstratiepartij voor de tribune in Bloemenlust door Cor en Jaap du Buy en nog meer het grote open tafeltennistoernooi in de twee grote zalen van de C.A.V., die wij hiervoor op zondag ter beschikking hadden gekregen. 


Wij hadden een groot aantal deelnemers uit het hele land en speelden op meer dan 60 tafels, die wij bij diverse clubs uit de regio en vooral bij de fa. Heemskerk in Roelofarendsveen hadden kunnen lenen. Het was een gigantische klus om alles op tijd opgesteld te krijgen en het toernooi goed te laten verlopen. Maar het lukte en sindsdien was A.T.C. Bloemenlust overal heel goed bekend. Dit werkte ook gunstig uit in de eigen plaats en club.
Tot september 1971 heeft de A.T.C. in Bloemenlust gespeeld. Hierna werd een aantal jaren gespeeld in het gymnastieklokaal van de Rozenstraatschool. Bij elke speelavond moest de sleutel van dit lokaal bij Meester Harts gehaald en een het einde van de avond natuurlijk ook weer teruggebracht worden.
In 1974 werd tijdens een feestavond in "Chalet Hornmeer" de voorzittershamer na 25 jaar door mij overgedragen aan Bernhard Schellenberger. Onder zijn voorzitterschap bleef het heel goed gaan met de club en ook na Bernhard kwamen verschillende enthousiaste bestuursleden aan bod, waaronder Bart Spaargaren en Johan Berk. Onder hun leiding kwam onder andere het succesvolle Scholieren- en Bedrijfstafeltennistoernooi in "De Bloemhof" tot stand.
Ik heb grote bewondering voor het feit, dat - ondanks de vele andere sport- en vermaakgelegenheden - de A.T.C. Bloemenlust het 50-jarig bestaan heeft gehaald. Ik lees nog steeds met grote belangstelling de verslagen in de plaatselijke pers en weet uit ervaring, hoeveel inzet en doorzettingsvermogen er nodig is, om dit steeds maar weer vol te houden.
Ik hoop van ganser harte dat de A.T.C. Bloemenlust nog vele jaren mag blijven bestaan en wens het bestuur hierbij de nodige spirit en heel veel succes!